POMALÝ RŮST NEHTŮ

18.01.2012 20:46

 

 

POMALÝ RŮST NEHTŮ - PŘÍČINY

 

 

 

Nehty jsou okrajovými částmi těla, na kterých se snadno projeví nedostatek některých živin nebo vitaminů. Tělo tak „šetří“ živiny pro důležitější struktury organismu. Pomalý růst nehtů tedy může značit nedostatek kolagenu, vápníku nebo vitaminu A či C. některé prameny udávají, že nehty rostou pomaleji při dlouhodobém stresu, kdy je v těle obsaženo více stresových hormonů a jejich metabolitů.

Dalším důvodem může být onemocnění štítné žlázy, omezení její funkce. Hypotyreóza se projevuje celkovým zpomalením metabolismu, takže by se pravděpodobně k pomalému růstu nehtů připojily i další metabolické příznaky jako snížená chuť k jídlu nebo pocit chladuzpomalené reakce.

Pokožku rukou a povrch nehtů je třeba vyživovat vhodnými krémy, které jí dostatečně hydratují a nenechávají ji suchou. Protože nehty jsou deriváty kůže, budou v podobném funkčním stavu jako kůže, ze které pocházejí. Při problémy s nehty nebo vlasy je taky vhodné obohatit své tělo o možné chybějící minerály a vitamíny, v lékárnách jsou dostupné potravinové doplňky přímo k tomuto účelu. Poslouží ale pouze, pokud je příčinou špatného růstu nehtů nedostatek těchto látek.

Při celkových změnách metabolismu je vhodné navštívit co nejdříve lékaře, který může potvrdit nebo vyloučit zapříčinění štítné žlázy.